Een fijn lesje in kabels breien



Vind je gebreide kabels ook zo leuk, maar heb je je er nooit aan durven wagen? Ik nodig bij deze iedereen op deze donkere winterdag uit voor een fijn lesje kabels breien!

Men neme, breipennen met bijpassend garen en liefst een kabelnaald zoals:


Er zijn verschillende soorten kabelnaalden. Ik vind zelfd de "J-naald" het prettigst omdat je met deze het minst snel de steken verliest. 
Mocht je geen kabelnald in huis hebben kun je ok prima een extra breinaald, rondbreinaald, stekenhouder of veiligheidsspeld gebruiken om te kabelen!

We gaan een klein proeflapje breien waarin ik de 2 meest voorkomende kabelsteken uitleg.


Zet hiervoor 10 steken op.
Rnd 1: 2r, 6av, 2r
Rnd 2: recht
Rnd 3: 2r, 6av, 2r
Rnd 4: recht
Rnd 5: 2r, 6av, 2r




Rnd 6: Dit word de eerste kabeldronde!


Je begint met 2 steken recht, vervolgens zet je de volgende 3 steken op de kabelnaald.






In deze toer kruis je de kabels naar links toe, daarvoor dien je de kabelnaald aan de voorkant van het werk te houden! 








Brei je de volgende 3 steken van de linkernaald recht.






Nu brei je de 3 steken van de kabelnaald ook recht.









Nu breien we een aantal toeren verder voor we opnieuw kunnen gaan kabelen...
Rnd 7: 2r, 6av, 2r
Rnd 8: recht
Rnd 9: 2r, 6av, 2r
Rnd 10: recht
Rnd 11: 2r, 6av, 2r



Rnd 12 is de volgende kabelronde, hier zit een wiskundige logica achter. Wanneer je gaat kabelen is de kabelrond altijd hetzelfde getal als het totaal aantal steken waar je mee kabelt. In dat geval zijn dat 6 steken en zijn de kabelrondes dus ook een meervoud van 6.

Als je gaat kabelen ben je eigenlijk steken aan het kruizen, dit kun je uiteraard op twee manieren doen, naar links of naar rechts. Naar links kruizen doe je door de kabelnaald voor het werk te houden. Wil je naar rechts kruizen houd je de kabelnaald aan de achterkant van het werk.

In ronde 6 ging de kruizing naar links, in ronde 12 kruis je naar rechts.


Begin met 2 steken recht, zet de volgende 3 steken op de kabelnaald en houd deze nu aan de achterkant van het werk!


Brei de volgende 3 steken van de linkernaald recht.








Nu brei je de 3 steken van de kabelnaald recht.









En tot slot de laatste 2 steken recht.

Je ziet nu dat wanneer je eerst naar links en dan naar rechts kruist er een soort slinger op het werk ontstaat. Ik ben begonnen met deze twee technieken omdat je dan eigenlijk de complete basis van het kabele gebruikt hebt! In patronen zie je echter vaker dat een kabel continue naar rechts of continue naar links gekruist wordt.





Rnd 13: 2r, 6av, 2r
Rnd 14: recht
Rnd 15: 2r, 6av, 2r
Rnd 16: recht
Rnd 17: 2r, 6av, 2r


Rnd 18: 2r, k6a, 2r

Dit is de manier waarop kabels meestal genoteerd worden in een patroon. Vaak word dan op een andere plek uitgelegd hoe de afkorting gelezen moet worden. De k6a staat voor kabel 6 achterkant (het getal 6 staat voor het totaal aantal steken waarmee je kabelt).

Oftewel: 2 steken recht, 3 steken op de kabelnaald en houd deze aan de achterkant van het werk, brei de volgende 3 steken recht, brei de 3 steken van de kabelnaald en eindig met 2 steken recht.


Nu zie je boven elkaar de 2 manieren van kruizen, eerst verschillende kanten op kruizen en daarboven steeds naar dezelfde kant toe.

Ik hoop dat de basis van het kabelen zo een beetje duidelijk is en als je nou niet kunt wachten om aan de slag te gaan, staan hieronder 2 leuke beginnerspatronen om je kabels te oefenen! Klik op de afbeelding om naar het patroon te gaan!